Toppet karrieren med master i teknologiledelse

Studentene prøvde ut metodikken i praksis i Nidelva forrige torsdag. Foto: Atle Harby.

For Kjell Arne Jacobsen (58) ble lederutviklingsprogrammet MTM en gamechanger. Nå driver han eget selskap og nyter godt av et spennende internasjonalt nettverk.

Tekst: Sissel Fornes, Foto: Anne-Line Bakken

Etter en lang karriere i SINTEF, de siste 15 årene som leder på forskjellige nivåer, kjente Kjell Arne Jacobsen at det var på tide å ta karrieren i en ny retning.
– Jeg hadde jobbet med teknologiledelse i en forskningsorganisasjon i en god mannsalder og ønsket å bygge kunnskap innen innovasjonsprosjekter i andre typer, produksjonsorienterte virksomheter.

Jacobsen valgte å søke seg inn på et studium han kjente til fra før, Master of Technology Management (MTM). Studiet er et samarbeid mellom NTNU og Norges handelshøyskole (NHH), begge anerkjent som landets ledende innen henholdsvis teknologi og økonomi, med samlinger i Trondheim og Bergen de to første semestrene. Det tredje semesteret tilbringes enten på fulltid eller deltid ved et topptungt, internasjonalt universitet. For Jacobsen ble det MIT Sloan School of Management i Boston.

– Jeg har fått faglig påfyll av høy verdi og ikke minst et nettverk med gode kontakter

Gode kontakter

– Som leder har jeg selv sendt unge talenter på dette studiet. Jeg satt der med en liten misunnelse og kjente at jeg gjerne skulle tatt dette studiet selv. Nå var tiden inne, sier 58-åringen som nå forteller at det har vært en svært god investering.

– Jeg har fått faglig påfyll av høy verdi og ikke minst et nettverk med gode kontakter i det akademiske miljøet både ved NHH i Bergen og NTNU i Trondheim, og dessuten ved MIT og Harvard, fastslår han. – Har jeg faglige spørsmål kan jeg bare sende en epost eller ta en telefon. Det er kjempenyttig – og vil være det fremover også, sier han.

Han fremhever utenlandsoppholdet som helt spesielt interessant.

– Du kommer inn i et pulserende miljø med kompetente studenter fra hele verden. I tillegg får man oppleve en annen kultur. Det halvåret var kjempebra, konkluderer han.

Jacobsen deler erfaringer fra oppholdet ved MIT Sloan med David Capodilupo, Assistant Dean, MIT Global Programs og Travis Hunter, Program Manager, MIT Sloan REAP – Regional Entrepreneurship Acceleration Program. Foto: Arland Fonseca

For ambisiøse ledertalenter

Studiet retter seg primært mot sivilingeniører, siviløkonomer og andre med fagutdanning på masternivå som sikter mot en lederstilling.

– Kort sagt er MTM er et godt studium om man ønsker oppdatering og påfyll innen teknologiledelse og prosesser tilknyttet store organisasjonsendringer, sier leder for programmet, Arild Aspelund, ved NTNU.

Portrettfoto av Arild Aspelund
Programdirektør, Arild Aspelund, NTNU
Foto: Frank Foss.

Hovedvekten av studentene er mellom 32 og 50 år, med de fleste med økonomi- eller ingeniørbakgrunn, men også flere med annen type profesjonsutdanning som leger, advokater, samfunns- og naturvitere.

– Vi ser også at det stadig blir jevnere fordeling mellom kjønnene. I dag er omtrent en tredjedel av kullet kvinner, sier han.

Praksisnære samlinger

Studentene som tas opp, blir en klasse som studerer sammen i to år.

– De som søker seg til dette masterstudiet er motiverte og seriøse, og vi ser at hvert kull utvikler seg til et faglig spennende miljø. Det skapes også raskt en arbeidskultur der alle forbereder seg godt til samlingene. Selve arbeidsløpet er veldig strukturert, og vi får gjennomgående gode tilbakemeldinger, sier Aspelund.

Temaene som tas opp på samlingene er praksisnære og ifølge Aspelund er det et mål at det skal levere en tydelig verdi til arbeidsgiverne og studentene. Det gjelder også for masteroppgaven, da studentene kan jobbe med en problemstilling som er relevant på egen arbeidsplass eller andre næringer.

– De fleste sektorer i Norge er i kontinuerlig omstilling på grunn av ny teknologi. Kunnskapen masterstudentene tar med seg videre, er derfor veldig etterspurt.

– De fleste sektorer i Norge er i kontinuerlig omstilling på grunn av ny teknologi. Kunnskapen masterstudentene tar med seg videre, er derfor veldig etterspurt.

Åpner dører

Kjell Arne Jacobsen hadde akkurat sluttet i SINTEF og startet opp et eget konsulentselskap med en kollega da han begynte på masterstudiet.

– Det var ikke optimal timing med tanke på at vi var i oppstartfasen, men jeg er helt sikker på at utdanningen har gjort meg mer interessant i oppdragsmarkedet, sier Jacobsen.

Han forteller at han opplevde samlingene som veldig inspirerende.

– Når du har vært så lenge i arbeidslivet, får du en annen tilnærming til studiet. Det har vært en fornøyelse å ha muligheten til å fokusere på faget, å reise bort fra hverdagens mas og kjas, lære noe nytt og å delta i diskusjoner, påpeker han.

Han legger ikke skjul på at det har vært mye jobbing, i Boston ble det ofte 12-timers dager.

– Jeg opplevde det som et privilegium å være der og hadde muligheten til å kjøre en egotrip, fordype meg så mye jeg orket, sier Jacobsen som bekostet studiet selv.

– Det var en veldig riktig investering, og jeg angrer ikke et sekund. MTM gir mye ekstra som det ikke er så lett å beskrive. Det er mange nye dører som åpner seg hvis du ønsker det.

Innlegget har tidligere vært publisert på viderebloggen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s