Innovasjoner for bærekraft gir økt konkurransekraft

Bærekraft er en viktig del av MTM-programmet og er blitt et begrep de fleste bedrifter i dagens samfunn må forholde seg til. De store klimaendringene og ressursbruken har påvirkning på oss alle, og bedrifter har i økende grad innsett at de har et ansvar for å ta tak. Bærekrafts-begrepet oppleves for mange diffust og komplekst, og bærekrafts-implementering har av flere bedrifter tradisjonelt blitt sett som en ekstra kostnad. Men stemmer dette tradisjonelle synet og hva er innovasjoner for bærekraft?

Innovasjoner for bærekraft er innovasjoner hvor alle tre pilarer av bærekraft (miljø, sosial og økonomisk) er implementert og tatt hensyn til i hele innovasjonsprosessen. Målet er derfor å redusere eller unngå negativ påvirkning på miljøet og ta hensyn til sosiale aspekter – samtidig som dette skal gjøres på en lønnsom måte.

Figur 1: Innovasjoner for bærekraft (Hermundsdottir og Aspelund, 2021)

I en nylig utgitt litteraturstudie (Hermundsdottir og Aspelund, 2021) har forskere ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU (og tilknyttet MTM), gått gjennom forskning i bærekrafts- og innovasjonsfeltet hvor de har sett på 100 ulike studier som undersøker forholdet mellom bærekrafts-innovasjoner og konkurransekraft. Resultatet fra studien er at det er overveldende bevis for at bærekrafts-innovasjoner har positiv innvirkning på konkurransekraften til bedrifter. Studien fant at bærekrafts-innovasjoner kan føre til økt verdiskapning, reduserte kostnader og en økning av andre ikke-finansielle fordeler. Mer spesifikt, finner forskerne at utfallet av bærekrafts-innovasjoner er blant annet: økte markedsandeler, økt omsetning, salgsøkning, nye markedsmuligheter, økt produktivitet, reduserte kostnader, økt kvalitet og økt legitimitet. I tillegg er implementering av bærekrafts-innovasjoner risiko-reduserende på grunn av framtidige reguleringer og etterspørsel tilknyttet bærekraft. Med andre ord tyder funnene på at det bærekraftige skiftet fører med seg så mange nye muligheter at spørsmålet er ikke lenger om bedrifter bør implementere bærekraft i sine bedrifter – men heller hvordan. Funnene tyder på at det i fremtiden vil være de bedriftene som best omstiller seg til det grønne skiftet som vil være de mest konkurransedyktige. 

Bilde hentet fra: https://barnehagenett.no/baerekraft-a-vaere-eller-ikke-vaere-baerekraftig/

Er du interessert i å lese mer om dette?

Se Gemini-artikkel her: https://gemini.no/2020/11/bedrifter-kan-tjene-pa-baerekraftig-omlegging/

Eller les forskningsartikkelen her: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620347594?via%3Dihub

Eller kontakt:
Fanny Hermundsdottir,
Phd-Stipendiat, Industriell Økonomi og Teknologiledelse, NTNU
fanny.hermundsdottir@ntnu.no

Referanser:
Hermundsdottir, F., & Aspelund, A. (2021). Sustainability innovations and firm competitiveness: A review. Journal of Cleaner Production, 124715.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s